THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΟΙ 100 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (PT. 1)

Κρατώντας τα βασικότερα και σημαντικότερα σημεία, από δω και πέρα, θα σας μεταφέρω περιληπτικά κείμενα της εν λογω σειράς τόμων (της εφημερίδας "Έθνος"). Έχω την εντύπωση ότι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ακόμα και σε αυτούς που έχουν στη κατοχή τους τη σειρά. Ξεκινώντας από τους τρεις πρώτους επιστήμονες, ευελπιστώ στην ολοκλήρωση της περίληψης μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

1. ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (575-495 π.Χ)

Μαθηματικός, νομοθέτης και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Σάμο. Ίδρυσε σχολή ιατρικού-φιλοσοφικού τύπου, αλλά δεν άφησε πίσω του κείμενα όντας οπαδός της προφορικής παράδοσης. Παρέδιδε δυο ειδών μαθήματα: Ένα ανοιχτό σε όλους, που πραγματεύονταν βασικές έννοιες σχετικά με το πώς να αισθάνεται κανείς καλά, και ένα άλλο για επιλεγμένες μαθηματικές προσωπικότητες, πιο δύσκολο και αινιγματικό το όποιο πραγματεύονταν τα προβλήματα της ψυχής. Η υγεία είναι αρμονία και η ασθένεια δυσαρμονία, συμφώνα με τη Πυθαγόρεια σκέψη, τόσο σε σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και με τους άλλους. Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι η απόλυτη φύση της πραγματικότητας είναι τα μαθηματικά. Επεξεργάστηκε την ιδέα ότι τα πάντα είναι αριθμοί, και μάλιστα μονοί, μέσω της μελέτης της μουσικής, των μαθηματικών και της αστρονομίας. Συμφώνα με τον ίδιο, ο αριθμός είναι σημείο, και αφού ο κόσμος αποτελείται από σημεία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πραγματικότητα είναι μαθηματική. Στον Πυθαγόρα οφείλονται διάφορες μαθηματικές ανακαλύψεις και θεωρήματα, όπως το πυθαγόρειο. Τέλος, ακλουθούσε την ιδέα της μετεμψύχωσης διδάσκοντας ότι εφόσον κάποιος είναι κάλος στη ζωή μετενσαρκώνεται σε ανώτερη ύπαρξη ενώ αν είναι κακός σε κατώτερη (σχέση με τον Ορφισμό*).

2. ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (300-; π.Χ)

Μαθηματικός που κατά πάσα πιθανότητα έζησε κατά τη βασιλεία του Πτολεμαίου. Χωρίς αμφιβολία ο σημαντικότερος μαθηματικός της αρχαίας Ιστορίας και ένας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών, γνωστός κυρίως ως συγγραφέας των Στοιχείων, του σπουδαιότερου έργου περί Γεωμετρίας της αρχαιότητας. Ήταν ανάμεσα στους νεότερους μαθητές του Πλάτωνα. Στον Ευκλείδη οφείλεται η πρώτη οργανική και πλήρης παρουσίαση της γεωμετρίας στο θεμελιώδες έργο του, που χωρίζεται σε 13 βιβλία. Το έργο σώθηκε χάρη στην αποκατάσταση του από τον Θέωνα τον Αλεξανδρέα, περίπου 700 χρόνια μετά τον Ευκλείδη, και τις μεταφράσεις του στα Αραβικά. Αργότερα μετάφραση έγινε και στα Λατινικά. Συμφώνα με ορισμένες πηγές, τα Στοιχεία δεν είναι εξ’ ολοκλήρου έργο του Ευκλείδη, αλλά αυτός συνέλεξε συστηματοποιώντας αξιωματικά, τη μαθηματική γνώση της εποχής του. Τα Στοιχεία δεν αποτελούν σύνοψη των μαθηματικών της εποχής, αλλά εισαγωγικό εγχειρίδιο που περικλείει όλα τα στοιχειώδη μαθηματικά, δηλαδή την αριθμητική, την αξιωματική γεωμετρία και την άλγεβρα (όχι με τη σύγχρονη έννοια, αλλά μια αντίστοιχη με γεωμετρικούς όρους). Από το έργο δε σώθηκαν άμεσα αντίγραφα. Το 1899 ο Νταβιντ Χιλμπερτ ασχολήθηκε με τη περιγραφή της Ευκλείδειας γεωμετρίας ξεκινώντας από βασικά αξιώματα, και χωρίς να αφήνει κανένα θεώρημα αναπόδεικτο, κατάφερε να ορίσει 28 αξιώματα, που αναφέρονται στο έργο του «Grundlager der Geometrie». Πολλά από αυτά τα αξιώματα είχε επεξεργαστεί ο Ευκλείδης στα Στοιχεία. Μόνο στα 13 βιβλία περιγράφει και παρουσιάζει 465 προβλήματα ή θεωρήματα.

3. ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (287-212 π.Χ)

Συρακούσιος Μαθηματικός, αστρονόμος, φυσικός και εφευρέτης. Από τα σωζόμενα έργα και τις μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι ασχολούνταν με όλους τους κλάδους των μαθηματικών επιστημών της εποχής του (αριθμητική, Γεωμετρία επιπέδων και στερεομετρία, μηχανική, οπτική, υδροστατική, αστρονομία κα). Κατά τη διάρκεια του Β’ Καρχηδόνιου πολέμου αφοσιώθηκε κατά παράκληση του Ιέρωνα Β’ στην υλοποίηση πολεμικών μηχανών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη πόλη στην επίθεση της Ρώμης. Οι μηχανές του Αρχιμήδη εκσφενδόνιζαν κυκλώπειους βράχους και βροχή από σίδηρο ενάντια στις 60 εντυπωσιακές πεντήρεις του Μάρκου Κλαύδιου Μάρκελου. Επιπλέον η κατασκευή στης Συρακουσίας (που αργότερα μετονομάστηκε σε Αλεξάνδρεια), του εντυπωσιακότερου σκάφους της αρχαιότητας, έγινε υπό την επίβλεψη του. Ανέπτυξε τη θεωρία της μηχανικής που επέτρεπε τη κατασκευή μηχανών με υψηλό μηχανικό πλεονέκτημα. Ο Αρχιμήδης είχε εφεύρει τον μηχανισμό για την άντληση νερού, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των καλλιεργουμένων αγρών, που είναι ακόμα γνωστός ως έλικα του Αρχιμήδη. Από τα πιο δημοφιλεστέρα τεχνικά επιτεύγματα του Αρχιμήδη ήταν το πλανητάριο του. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα γνωστός έγινε για το θεώρημα που αφορά την αλληλεπίδραση των υγρών με τα σώματα που βυθίζονται σε αυτά, γνωστό ως «η Αρχή του Αρχιμήδη» (διατυπώθηκε στο έργο «Περί οχουμένων»). Ο Αρχιμήδης διατυπώνει το σύνολο των αξιωμάτων στα οποία βασίζεται η νέα επιστήμη, καθώς και το νόμο του μοχλού. Εισάγει ακόμα ένα νέο αριθμητικό σύστημα, που επιτρέπει τη διατύπωση των αριθμών όσο μεγάλοι κι αν είναι. Ο Μεγαλύτερος αριθμός που αναγράφεται ρητά είναι αυτό που σήμερα γράφεται ως 10 στην ογδόη επί 10 στην 16η. Έχασε τη ζωή του το 212 κατά τη λεηλασία της πόλης του. Αναμφίβολα το έργο του αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της αρχαίας επιστήμης.